Största mässan, inspiration och bästa känslan

När fyrahundrafemtio företag och ett par tusen ungdomar ska ställa ut och sälja, övertyga, mingla och tävla i Stockholmsregionens UF-mässa Våga Vara Egen… då märks det. Jag kommer till Stockholmsmässan strax efter lunch på måndagen.
15:00 är det dags för invigning med näringsminister Annie Lööf och överallt pågår de sista förberedelserna. Med såg, pensel, iPhone och diverse verktyg görs montrar klara. Ljudet är högt och inspirerande. Det ligger spänning, förväntan och kreativitet i luften.

Från Huddinge deltar många företag, bland andra WarmSweden UF som i höstas vann den stora investeringen hos Arena Huddinges riskkapitalister. När jag tittar förbi deras monter är de nästan klara. En snygg monter som presenterar företaget på ett bra sätt. WarmSweden UF tävlar i flera kategorier, bland andra Bästa affärsplan och Bästa UF-företag. Jag frågar om förväntningarna inför mässan och känner att tjejerna och killarna i det här företaget vill mycket.

En bra känsla.

Ett annat företag jag träffar är Cook it Africa UF. Ett gäng killar som redan är vinnare. Ett missförstånd gjorde att deras anmälningsavgift till mässan inte registrerades av banken och deras anmälan till mässan gick inte igenom. De hade börjat undersöka möjligheterna att delta i Uppsala eller Nyköping när plötsligt en möjlighet att vara med öppnade sig endast ett par dagar före mässan. Nu står de här med fin monter och en egenhändigt producerad kokbok som skapar mervärde.

Christian Söderström Pettersson, VD för företaget, såg lugn ut i montern när jag besökte den. Allt klart. Nu bara att jobba igenom mässan. Coolt? Ja.

Företagen från Huddinge är många. Ungdomarna som driver dem inspirerar med sin vilja och sin handlingskraft. Deras lärare också. Men, Huddinges dominans i Ung Företagsamhet på regionnivå är inte lika stark längre. Flera andra kommuner jobbar jättebra med entreprenörskap i skolan och UF vilket syns på mässan. Samtidigt har antalet elever som går igenom UF under sin tid på gymnasiet i Huddinge minskat de senaste åren.

Men, jag lämnar Stockholmsmässan med en bra känsla. Jag har träffat ett antal ungdomar som ska göra något kul och lärorikt. Som tror på sig själva och sina erbjudanden. Unga kvinnor och män som vågar vara egna och kommer göra skillnad i framtiden. Våga Vara Egen i Stockholm är världens största UF-mässa. Jag bryr mig kanske inte mest om storleken, men känslan jag går hem med är den allra bästa. Inte minst för att mängden ungdomar som fortsatt vill dela sin vinst, sitt överskott med andra är många. Socialt företagande känns inte som en trend längre, utan som en självklarhet. Det som sker nu på Stockholmsmässan är en uppvisning i mod, kreativitet, företagsamhet och hopp. Inspirerande, minst sagt.

BILDER: Klicka här för att se bilder från mässan på Arena Huddinges Facebook
FAKTA: Här kan du läsa mer om Våga Vara Egen 2012

Sandra Hangvar, Maria Berghäll och Ali Baniasadi i Huddinges monter på mässan.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *