I huvudet på: Olle Forsberg

I huvudet på Olle Forsberg finns kunskap, erfarenhet och en klar insikt om att människor och entreprenörer blir bättre tillsammans. En upptäckarlust som väcktes i barnet har mognat och lett Olle till olika idéer, företag och erfarenheter. I det här samtalet möter jag en engagerad problemlösare som gärna tar plats i olika sammanhang.

Han har fullt upp när vi ses. Företagarna har lokal mässa i Huddinge och som ordförande för Företagarna Huddinge har Olle mycket att ha koll på den här dagen. Men, jag får låna honom en stund och möter en människa som förstår hur viktigt det är att sätta sig in i andra människors perspektiv och hitta gemensamma nyttor.

Olle Forsberg driver Entrébolaget, som säljer, levererar och monterar alla typer av skrapgaller, skrapmattor och entrémattor till entréer i offentliga miljöer. Kunderna är byggbolag, fastighetsägare, köpcentrum, butiker, städföretag, kommuner, sjukhus och föreningar. Olle är också engagerad i Huddinge på olika sätt, och syns ofta i rollen som ordförande för Företagarna där han driver på för ett bättre företagsklimat i Huddinge.

I en tid när vi människor blir allt mindre motiverade att ta plats i föreningar, politiska partier, intresseorganisationer, styrelser, utskott, valberedningar och andra formella strukturer tror jag att människor som Olle Forsberg är viktiga. Med en tydlig vilja att inte sitta still och nöja sig med att tycka saker, utan ta plats i sammanhang för att påverka, visar Olle något djupt mänskligt. Det handlar om att människor som gör saker tillsammans och diskuterar olika perspektiv kommer att växa. På olika sätt och tillsammans.

Vårt samtal börjar i entrén. Det är i den Olle verkar genom att hjälpa andra att göra ett bra första intryck. Han konstaterar att vi oftare borde använda samma dörrar som våra kunder, för att möta oss själva. Kanske inte nödvändigtvis på ett filosofiskt sätt, men för att förstå hur viktig entrén är för det första intrycket.

Den där insikten delar Olle Forsberg med fler entreprenörer jag mött. Att det är i mötet med våra kunders perspektiv vi utvecklar våra starkaste erbjudanden. Där hittar många nya idéer och möjilgheter som tar en in i nya företag och sammanhang.

“Sen plötsligt har man ett eget bolag i samma bransch.”

I vårt samtal blir det tydligt att Olle Forsberg vill vara engagerad i samhället. Han tar för sig och tycker till i möten med andra människor.

Drivkraften fanns där tidigt. Äldre släktingar och upptäckter i en sjöbod full av prylar som väckte ett intresse. Av att testa, tänka och förbättra. En vanlig orsak till att nya idéer föds är att vi upptäcker att det går att göra något bättre. Det där förstod Olle Forsberg tidigt.

“Jag har alltid gillat kluriga saker, produkter, bra lösningar.”

Människor ger energi till Olle, och jag är övertygad om att han också ger energi till andra. Han har jobbat i väldigt speciella miljöer och sammanhang där det där blivit uppenbart. Flera år som nattklubbschef i Moskva lärde honom mycket om människor och olikheter. Inte minst att vi har det bra i Sverige och att vi gärna gnäller över saker som inte är så dåliga. Han sammanfattar några av sina lärdomar från den tiden glasklart.

“Att vi i Sverige har det väldigt, väldigt bra. Att vi gnäller på saker vi som inte borde gnälla på. Att man kan göra vad man vill och att man ska hålla rätt många dörrar öppna och inte stänga några dörrar.”

Saker leder oss till nya saker. Olles berättelse om hur det vara att vara chef över anrika krogen Engelen vid millenieskiftet är intressant. Hur det var att styra och leda människor som förväntades arbeta när alla andra skulle festa över ett väldigt annorlunda årsskifte där världen antingen kunde gå under eller det kunde vara starten på något helt nytt.

“Alla stora företag i Sverige har ju faktiskt börjat som små företag.”

Olle Forsbergs relation till Huddinge är stark. Han engagerar sig i utvecklingen och vill vara med och påverka. Förutsättningarna är goda, men allt kan bli lite bättre. Små företag och entreprenörer måste få plats även i framtiden. Det är en fråga som är viktigt för Olle, att det fortsätter att finnas plats för idéer och företag även i mindre skala. I den utvecklingen vill Olle Forsberg vara med och bidra.

Ibland är det så klart och tydligt hur vi människor kan utveckla bra saker tillsammans genom att vara olika. Vad framtiden kommer med är oklart. Dörrarna är öppna och jag är övertygad om att Olle Forsberg kommer att utveckla fler idéer och ta plats i Huddinges framtida utveckling. Vi kommer att möta honom på olika arenor, i olika sammanhang och i olika relationer. Och just där stannar mina tankar efter vårt samtal. I det råd Olle lämnar vidare till alla andra entreprenörer. Ett som är just det där med att nätverka eftersom vi människor är klokast tillsammans.

Det förstår jag tydligt när jag fått komma in i huvudet på Olle Forsberg.

Olle Forsberg i ett samtal med Fredrik Bronner.