Huddinge raket i Fokus kommunranking

Skärmavbild 2014-05-15 kl. 19.38.35

Huddinge är en av kommunerna som förbättrar sig allra mest när tidningen Fokus presenterar sin kommunranking ”Här är det bäst att bo” för åttonde gången. Huddinge går upp från plats 155 till plats 9. Resultatet beror delvis på att Fokus justerat sin metod, som tidigare gjorde att tillväxtkommuner straffades något, och delvis på det starka arbete många av oss lägger ned varje dag på att bygga ett levande och attraktivt Huddinge.

– I det nya indexet är kommuner inte längre isolerade öar. Det som finns i grannkommunen – även i kommuner ännu längre bort – kan faktiskt vara tillgängligt i många fall. En flygplats eller ett universitet är faktorer som är tillgängliga för flera än bara den kommun de ligger i. Denna aspekt har vi justerat för i vissa fall där det är lämpligt, säger professor Charlotta Mellander, Internationella Handelshögskolan i Jönköping, som med sitt team hjälpt Fokus att utveckla undersökningen.

Basen i undersökningen Fokus gör är mängder av andra undersökningar som görs av kommuner, bland annat många av de som återfinns i Sveriges Kommuner & Landstings Öppna jämförelser. Så det är ett ambitiöst arbete som Fokus lägger ned och det får också stort genomslag. Så här skriver tidningens chefredaktör Martin Ahlquist:

Det är nu nio år sedan Fokus lanserade den stora kommunrankningen Bäst att bo. Vi kunde inte föreställa oss den enorma uppmärksamhet som undersökningen skulle få. Hundratals citeringar i andra tidningar, tv- och radioinslag. Med åren har Bäst att bo också kommit att bli ett viktigt verktyg för många kommuner att jämföra sig med varandra. I samband med förra årets lista var det till och med forskare som, på DN:s debattsida, varnade för att Bäst att bo riskerade att få allt för stort inflytande på kommunernas beslut. Riktigt så långt hade vi aldrig tänkt själva, ska erkännas. Vi sysslar med journalistik och lyfter fram intressanta exempel, ibland med hjälp av listor. Beslutsunderlag för kommunalråd är inte vår främsta prioritet.

Jag har följt den här listan med stort intresse sedan 2006. Eftersom jag aldrig riktigt förstått varför Huddinge inte fått så bra resultat. I år tror jag mig förstå varför. Jag måste läsa på mer kring vad professor Mellberg och hennes team gjort, men det känns som att verkligheten kommit ikapp siffrorna på något sätt. Och då blir Huddinges fördelar tydligare.

Alla ni som i vardagen är engagerade i Huddinges utveckling har anledning att sträcka på er idag. Ni som lever, verkar och skapar. Ni som röstar, ni som fattar beslut och ni som genomför dem. Jag är tacksam för det ni gör. Det märks. Nu också i Fokus kommunranking. Jag är övertygad om att den dialog som finns i Huddinge, inte minst inom ramen för Arena Huddinge påverkar utvecklingen positivt. Det finns många kloka, kreativa och kunniga människor i Huddinge. Ju oftare de möts, desto mer bra saker kommer att hända. Jag tror det finns utrymme för Huddinge att klättra ytterligare.

Och för första gången är Stockholm bäst att bo i. Äntligen, utropar nog många.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *